Mało kalorii.
Pasta pomidorowa
Składniki:
Przygotowanie:
Ta pasta to wariacja na temat klasycznego pesto rosso. Ponieważ pomidorowe pesto ma sycylijskie korzenie, więc obecność elementów słodkich jest jak najbardziej na miejscu.
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić płynnych środków.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dodać oliwy spod suszonych pomidorów i zmiksować. Niezbyt dokładnie, żeby nie powstała bezkształtna miazga. Drobne kawałeczki poszczególnych składników mile widziane.
Tak przygotowana pasta pomidorowa nadaje się do makaronu, ale świetnie też sprawdzi się na kanapki, crostini, jako dodatek do mozzarelli i sałaty. Jest słodko-słona, delikatna, a przy tym pełna rozmaitych aromatów. Pyszności.
Smacznego!
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi