Grupa
Wielkanocny rosół

Wielkanocny rosół

Składniki:
1,2-1,4 kg kurczaka z kośćmi (udka, szyjki, skrzydełka)
700 g wołowiny z kością (pręga, szponder)
3 średnie łodygi selera naciowego
2 duże marchewki
1 średnia cebula
1 łyżka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 pomidory
5 gałązek natki pietruszki (opcjonalnie)
4 l zimnej wody
4 godz.
1
0

1. Mięso umyć w zimnej wodzie. Włożyć do garnka.

2. Seler pokroić w spore kawałki, marchewkę obrać i podzielić na cztery części, cebulę również na cztery części. Dodać do mięsa.

3. W tradycyjnym przepisie dodaje się również przekrojone na ćwiartki pomidory oraz natkę pietruszki.

4. Wlać wodę, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek i doprowadzić szybko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Jeśli woda będzie odparowywać - należy jej dolać.

5. Kiedy bulion jest gotowy - wyjąć mięso i całość przecedzić przez gęste sitko, żeby pozostał czysty wywar.

6. Przygotować ciasto na kluseczki (przepis patrz: DODATKI).

7. Do gotującego się lekko bulionu wlewać stopniowo masę jajeczną i mieszać całość, aby utworzyły się różnej wielkości kluseczki.

8. Po chwili gotowania, wyłączyć i podawać z zieloną pietruszką i startym parmezanem, aby każdy mógł sobie przyprawić samodzielnie do smaku.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Dojrzałe pomarańczowe dynie aż się proszą, żeby przyrządzić z nich pyszną zupę na chłodniejsze popołudnia i wieczory.
Magdalena Tuła
Pożywna kremowa zupa z przepisu jednej z restauracji, które znaleźć można w książce "Smakując Toskanię".
Magdalena Tuła
Ciekawa w smaku, sycąca i cudownie rozgrzewająca zupa na zimowe dni.
Magdalena Tuła
Podawany na pierwsze danie rosół ze specjalnymi kluskami zrobionymi z parmezanu i bułki tartej