Wielkanocny rosół
1. Mięso umyć w zimnej wodzie. Włożyć do garnka.
2. Seler pokroić w spore kawałki, marchewkę obrać i podzielić na cztery części, cebulę również na cztery części. Dodać do mięsa.
3. W tradycyjnym przepisie dodaje się również przekrojone na ćwiartki pomidory oraz natkę pietruszki.
4. Wlać wodę, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek i doprowadzić szybko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Jeśli woda będzie odparowywać - należy jej dolać.
5. Kiedy bulion jest gotowy - wyjąć mięso i całość przecedzić przez gęste sitko, żeby pozostał czysty wywar.
6. Przygotować ciasto na kluseczki (przepis patrz: DODATKI).
7. Do gotującego się lekko bulionu wlewać stopniowo masę jajeczną i mieszać całość, aby utworzyły się różnej wielkości kluseczki.
8. Po chwili gotowania, wyłączyć i podawać z zieloną pietruszką i startym parmezanem, aby każdy mógł sobie przyprawić samodzielnie do smaku.