Grupa
Cantucci

Cantucci

Składniki:
3 jajka
450 g mąki
180 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g całym migdałów
Ewentualnie także:
Skórka otarta z jednej cytryny (lub pomarańczy)
Sok z połowy cytryny (lub pomarańczy)
Kilka kropli aromatu migdałowego
60 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Kiedy będzie puszysta, można dodać aromat migdałowy, skórkę cytrusową i sok, co wzmocni smak ciasteczek. Ale to nie jest obowiązkowe, również bez tych dodatków smakują wybornie.

 

Następnie do miski z masą jajeczną dodać mąkę, proszek do pieczenia i migdały.

Migdały można zostawić w całości lub lekko przesiekać, zostawiając duże kawałki. W cantucci muszą być wyczuwalne cząstki migdałów.

 

Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia najpierw drewnianą łyżką, potem zagnieść rękami.

 

Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrobić. Podzielić na cztery części, z każdej uformować wałeczek o średnicy około pięciu centymetrów. Ułożyć na blasze, lekko rozpłaszczyć.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 20 minut.

 

Następnie wyjąć blachę, nie wyłączając piekarnika. Chwilę odczekać, żeby ciasto nie było gorące. Musi jednak być wciąż ciepłe. Każdy wałeczek kroimy na plasterki o szerokości centymetra do półtora.

 

Pokrojone ciasteczka ponownie układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aby się lekko przyrumieniły. Można przewrócić je na drugą stronę, aby efekt był równomierny.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Duża porcja słodyczy
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Beata Pszczółka
Pyszne, choć niezbyt piękne