Caffe affogato
Przygotowanie:
Przygotowanie tej kawy jest bardzo proste i szybkie, a jej smak przywodzi na myśl wakacje na Sycylii lub odpoczynek po spacerze w rzymskim słońcu. Słodycz lodów i goryczka kawy łączą się ze sobą idealnie, tak samo jak pięknie harmonizują ze sobą gorąc płynu i chłód lodów. Tego po prostu trzeba spróbować.
Do małej filiżanki wkładamy gałkę lodów waniliowych.
Jeśłi mamy ochotę na jakieś inne dodatki, wlewamy je na gałkę lodów. Nie należy przesadzać, bo lody i kawa same z siebie tworzą doskonały zestaw.
Na koniec wolno wlewamy kawę - najlepiej by spływała po lodach, wtedy od razy część lodów zmieni się w cudowną, puszystą piankę.
Trudno powiedzieć, czy tę kawę się je czy pije, ale to tak naprawdę nie ma większego znaczenia. Ważne, że błyskawicznie znikają.
Pycha!