Zabaglione - wariacja na temat
1. Żółtka umieścić w dużej misie.
2. Dosypać cukier i ubijać z żółtkami, aż do powstania jasnej, pulchnej i kremowej masy. Masa w trakcie mieszania powinna podwoić swoją wielkość.
3. Misę z utartymi żółtkami umieścić na garnku z ciepłą wodą i podgrzewać.
4. Dodać wino i podgrzewać cały czas mieszając, aż mieszanka zacznie się lekko pienić - około 10 min.
5. Pianą napełnić pucharki lub kieliszki do wina.
6. Gotowy krem podawać jeszcze ciepły - w zależności od gustu - ze świeżymi owocami lub sucharkami amaretti.
Można inaczej:
Do zabaglione można wykorzystać różne słodkie likiery.
Owoce najlepsze to: truskawki lub maliny.
Można przygotować wersję semifreddo (schłodzoną) w tym celu należy wykonać wszystko w punktach 1 - 4. Następnie zanurzyć miskę w zimnej wodzie i mieszać dotąd, aż zupełnie ostygnie. Na koniec rozprowadzić po całości 150 ml śmietanki ubitej na sztywno i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.