Grupa
Zabaglione - wariacja na temat

Zabaglione - wariacja na temat

Składniki:
5 żółtek
100 g cukru
150 ml wina Marsala lub słodkiego sherry
świeże owoce lub sucharki amaretti do podania
opcjonalnie 150 ml śmietanki słodkiej ubitej na sztywno
30min -
1
0

1. Żółtka umieścić w dużej misie.

2. Dosypać cukier i ubijać z żółtkami, aż do powstania jasnej, pulchnej i kremowej masy. Masa w trakcie mieszania powinna podwoić swoją wielkość.

3. Misę z utartymi żółtkami umieścić na garnku z ciepłą wodą i podgrzewać.

4. Dodać wino i podgrzewać cały czas mieszając, aż mieszanka zacznie się lekko pienić - około 10 min.

5. Pianą napełnić pucharki lub kieliszki do wina.

6. Gotowy krem podawać jeszcze ciepły - w zależności od gustu - ze świeżymi owocami lub sucharkami amaretti.

 

Można inaczej:

Do zabaglione można wykorzystać różne słodkie likiery.

 

Owoce najlepsze to: truskawki lub maliny.

 

Można przygotować wersję semifreddo (schłodzoną) w tym celu należy wykonać wszystko w punktach 1 - 4. Następnie zanurzyć miskę w zimnej wodzie i mieszać dotąd, aż zupełnie ostygnie. Na koniec rozprowadzić po całości 150 ml śmietanki ubitej na sztywno i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Beata Pszczółka
Migdałowe szaleństwo
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.
Beata Pszczółka
Pyszne, choć niezbyt piękne