
Crostata gruszkowo - jabłkowa
Składniki:
1. Drożdże wymieszać z mąką i cukrem. Dodać miękkie masło, wyrobić jak ciasto kruche. Uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Owoce obrać i pokroić w małą kostkę.
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180oC.
4. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 20 cm (jak będzie większe to też nic się nie stanie, będzie cieńsze, ale równie smaczne). Podpiec 10 min. w nagrzanym piekarniku.
5. Wyłożyć owoce i posypać po wierzchu cukrem.
6. Piec około 30 min. - cukier powinien się lekko skarmelizować.
Przepis pochodzi z książki Beth Elon, ale został zmodyfikowany przeze mnie, głównie jeśli chodzi o ilość cukru - oryginalne jest zdecydowanie za słodkie. Troszkę inne są też proporcje mąki i masła. Ale "duch" pozostał ten sam.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Maliny wciąż dojrzewają. Warto wykorzystać trochę owoców, aby przygotować ten pyszny deser.
Magdalena Tuła
Alkoholowy napój do samodzielnego wykonania, prosty i efektowny, w sam raz na małe spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół. Nie wymaga dużo pracy, potrzebuje jednego - dobrej kawy. Od tego zależy wszystko.