Crostata gruszkowo - jabłkowa
Składniki:
1. Drożdże wymieszać z mąką i cukrem. Dodać miękkie masło, wyrobić jak ciasto kruche. Uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Owoce obrać i pokroić w małą kostkę.
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180oC.
4. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 20 cm (jak będzie większe to też nic się nie stanie, będzie cieńsze, ale równie smaczne). Podpiec 10 min. w nagrzanym piekarniku.
5. Wyłożyć owoce i posypać po wierzchu cukrem.
6. Piec około 30 min. - cukier powinien się lekko skarmelizować.
Przepis pochodzi z książki Beth Elon, ale został zmodyfikowany przeze mnie, głównie jeśli chodzi o ilość cukru - oryginalne jest zdecydowanie za słodkie. Troszkę inne są też proporcje mąki i masła. Ale "duch" pozostał ten sam.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Świetnie komponujący się z prostą crostatą dżemik. Sezon na pigwy trwa.
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.