Torta Caprese
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Pod koniec ubijania dodawać partiami masło, dalej miksując.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać do masy jajecznej.
Migdały rozdrobnić na małe kawałki (nie na miał). Wymieszać z solą i kawą. Stopniowo dodawać do masy.
Wlać alkohol. Miksować jeszcze chwilę.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy.
Wlać do okrągłej formy (dno wyłożyć papierem boki posmarować masłem i obsypać mąką).
Piec z termoobiegiem w temp. 160 stopni przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 130 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Gdy ciasto przestygnie, odwrócić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje Marta, zajrzyj na jej profil „Sama Słodycz” – https://www.facebook.com/martalovebaking?fref=ts
Można tam też zamówić domowe ciasta i torty na wszystkie okazje :)
KOMENTARZE:
uwielbiam przepisy wlej do formy ale najpierw musisz formę wyłożyć pergaminem czyli to wylej do kosza i przeczytaj przepis od tyłu!