Caffe corretto
Przygotowanie:
Do filiżanki wlewamy kawę espresso.
Do kawy w typie corretto nie nadają się kawy rozcieńczone zbyt dużą ilością wody, musi być skoncentrowane, wyraziste espresso
Do kawy dodajemy troche brązowego cukru, mieszamy. Brązowy cukier jest tu lepszy niż zwykły biały, ponieważ zmniejsza goryczkę kawy, ale jednocześnie nie dodaje zbyt intensywnej słodyczy.
Na koniec dolewamy odrobinę mocnego alkholu - najczęściej jest to grappa lub anyżkowa sambuca, ale można wybrać swój własny alkohol. Ważne by był mocny, wyrazisty, nie w wersji mlecznej (żadnych kremów owocowych).
Alkohol w kawie podkręca smak kawy, staje się ona jeszcze bardziej wyrazista i intensywna. Nie należy przesadzać z ilością ostatniego składnika, bo to ma być wzmocniona kawa, a nie alkohol z odrobiną kawy.
Smacznego.