Tort jak róża
Jest to ciasto, które daje rozliczne możliwości. Smakuje zarówno w wersji "na słodko", jak i "na słono" z dodatkiem nadzienia np. z sera i pomidorów, kapusty czy jakiegokolwiek innego, na które mamy ochotę. Jego przygotowanie tylko wygląda na skomplikowane - w rzeczywistości jest na prawdę proste.
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej postaci. Dodać ciepłą wodę. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru i pozostawić na 10 min.
2. Do zaczynu wsypać szczyptę soli, jajko i stopniowo wsypywać mąkę. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Wyrównać wierzch ciasta, oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
3. W garnuszku rozetrzeć łyżką jajko z cukrem na nadzienie (to w wersji z rodzynkami). W wersji z kokosem wymieszać od razu wszystkie składniki nadzienia i pozostawić na 30 minut, żeby wiórki napęczniały).
4. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować równomiernie na grubość około 1 cm formując w miarę regularny owal.
5. Posmarować jajkiem z cukrem i posypać rodzynkami (lub posmarować masą kokosową). Zwinąć w rulon (dłuższy niż szerszy). Kroić nożem plastry grubości około 5 cm.
6. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25 cm.
7. Ustawiać pionowo poszczególne kawałki obok siebie i na środku.
8. Piec około 45 min. w temp. 180oC.
9. Przygotować polewę: podane składniki wymieszać w niedużym metalowym garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru.
10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ułożyć na dużym talerzu. Za pomocą pędzelka dokładnie rozsmarować polewę na całym - jeszcze gorącym - cieście. Pozostawić do wystygnięcia.
Wykonanie pokazane jest szczegółowo na video blogu.