Grupa
Ricciarelli

Ricciarelli

Składniki:
220 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru (i mniej więcej drugie tyle do posypania na wierzchu)
2 białka
1 łyżka soku z cytryny
Można też dodać aromat waniliowy, startą skórkę z jednej pomarańczy
1
0

Ricciarelli do typowo toskańskie ciasteczka, właściwie sieneńskie.

Są słodkie, bardzo aromatyczne, na zewnątrz lekko kruche, w środku zachowują ciągliwość.

Pyszne, zwłaszcza dla łasuchów.

 

Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny.

Dodać mąkę migdałową i cukier puder, w tym momencie można też dorzucić dodatkowe aromaty i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Miskę z ciastem zakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

 

Na drugi dzień wyjąć ciasto. Uformować z niego wałeczki, które potem kroimy na kawałki ok. 2 cm.

Z każdego kawałka formujemy płaskie placuszki, obtaczamy je obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze, zachowując odległości między ciasteczkami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 160 stopni przez 15-18 minut.

W czasie pieczenia powierzchnia ciastek popęka, tak ma być.

 

Po wyjęciu ciasteczka są bardzo miękkie, ale po wystygnięciu stwardnieją i będą doskonałe do chrupania przy kawie lub dobrym winie. 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Ciasto kasztanowe
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Marta Kucharska
ciasto migdałowo-czekoladowe bez mąki
Beata Pszczółka
Toskański przysmak nie tylko na święta