Ricciarelli
Ricciarelli do typowo toskańskie ciasteczka, właściwie sieneńskie.
Są słodkie, bardzo aromatyczne, na zewnątrz lekko kruche, w środku zachowują ciągliwość.
Pyszne, zwłaszcza dla łasuchów.
Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny.
Dodać mąkę migdałową i cukier puder, w tym momencie można też dorzucić dodatkowe aromaty i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Miskę z ciastem zakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć ciasto. Uformować z niego wałeczki, które potem kroimy na kawałki ok. 2 cm.
Z każdego kawałka formujemy płaskie placuszki, obtaczamy je obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze, zachowując odległości między ciasteczkami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 160 stopni przez 15-18 minut.
W czasie pieczenia powierzchnia ciastek popęka, tak ma być.
Po wyjęciu ciasteczka są bardzo miękkie, ale po wystygnięciu stwardnieją i będą doskonałe do chrupania przy kawie lub dobrym winie.