Grupa
Ricciarelli

Ricciarelli

Składniki:
220 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru (i mniej więcej drugie tyle do posypania na wierzchu)
2 białka
1 łyżka soku z cytryny
Można też dodać aromat waniliowy, startą skórkę z jednej pomarańczy
1
0

Ricciarelli do typowo toskańskie ciasteczka, właściwie sieneńskie.

Są słodkie, bardzo aromatyczne, na zewnątrz lekko kruche, w środku zachowują ciągliwość.

Pyszne, zwłaszcza dla łasuchów.

 

Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny.

Dodać mąkę migdałową i cukier puder, w tym momencie można też dorzucić dodatkowe aromaty i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Miskę z ciastem zakryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

 

Na drugi dzień wyjąć ciasto. Uformować z niego wałeczki, które potem kroimy na kawałki ok. 2 cm.

Z każdego kawałka formujemy płaskie placuszki, obtaczamy je obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze, zachowując odległości między ciasteczkami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 160 stopni przez 15-18 minut.

W czasie pieczenia powierzchnia ciastek popęka, tak ma być.

 

Po wyjęciu ciasteczka są bardzo miękkie, ale po wystygnięciu stwardnieją i będą doskonałe do chrupania przy kawie lub dobrym winie. 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Brzoskwiniowa radość
Beata Pszczółka
Pyszne, choć niezbyt piękne
Magdalena Tuła
Słodki alkoholowy deser na zimno lub ciepło, z owocami lub ciasteczkami.
Magdalena Tuła
Świetnie komponujący się z prostą crostatą dżemik. Sezon na pigwy trwa.