Grupa
Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Składniki:
Ciasto:
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
2,5 szklanki przesianej mąki
1/8 łyżeczki soli
1,5 szklanki cukru pudru
3 duże żółtka roztrzepane

Krem:
350 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka wanilii
2 szklanki drobno zmielonych migdałów
3 całe jajka

10 dojrzałych w miarę twardych śliwek przekrojonych na pół
1 godz.
1
0

1. Najpierw przygotować ciasto - ręcznie lub w mikserze utrzeć masło, mąkę i sól, następnie dodać cukier puder, na końcu żółtka. Po uzyskaniu jednolitej masy zbić ją w kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.

2. Ciasto wyłożyć na formę do tarty średnicy około 35 cm mocno przyciskając. Schłodzić jeszcze 10 min. Ponakłuwać widelcem i piec w temp. 200 oC aż zacznie pachnieć (ok. 10 min.).

3. Krem: masło utrzeć z cukrem, dodać wanilię, zmielone migdały, na końcu jajka. Solidnie ubijać.

4. Śliwki połówkami poukładać na cieście i zalać kremem.

5. Piec, aż się krem zetnie czyli około pół godziny.

 

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Maliny wciąż dojrzewają. Warto wykorzystać trochę owoców, aby przygotować ten pyszny deser.
Beata Pszczółka
Pyszne, choć niezbyt piękne
Beata Pszczółka
Migdałowe szaleństwo
Majka Puchalska
Brzoskwiniowa radość