Tarta śliwkowa
Składniki:
1. Najpierw przygotować ciasto - ręcznie lub w mikserze utrzeć masło, mąkę i sól, następnie dodać cukier puder, na końcu żółtka. Po uzyskaniu jednolitej masy zbić ją w kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.
2. Ciasto wyłożyć na formę do tarty średnicy około 35 cm mocno przyciskając. Schłodzić jeszcze 10 min. Ponakłuwać widelcem i piec w temp. 200 oC aż zacznie pachnieć (ok. 10 min.).
3. Krem: masło utrzeć z cukrem, dodać wanilię, zmielone migdały, na końcu jajka. Solidnie ubijać.
4. Śliwki połówkami poukładać na cieście i zalać kremem.
5. Piec, aż się krem zetnie czyli około pół godziny.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Maliny wciąż dojrzewają. Warto wykorzystać trochę owoców, aby przygotować ten pyszny deser.