Grupa
Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Składniki:
Ciasto:
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
2,5 szklanki przesianej mąki
1/8 łyżeczki soli
1,5 szklanki cukru pudru
3 duże żółtka roztrzepane

Krem:
350 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka wanilii
2 szklanki drobno zmielonych migdałów
3 całe jajka

10 dojrzałych w miarę twardych śliwek przekrojonych na pół
1 godz.
1
0

1. Najpierw przygotować ciasto - ręcznie lub w mikserze utrzeć masło, mąkę i sól, następnie dodać cukier puder, na końcu żółtka. Po uzyskaniu jednolitej masy zbić ją w kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.

2. Ciasto wyłożyć na formę do tarty średnicy około 35 cm mocno przyciskając. Schłodzić jeszcze 10 min. Ponakłuwać widelcem i piec w temp. 200 oC aż zacznie pachnieć (ok. 10 min.).

3. Krem: masło utrzeć z cukrem, dodać wanilię, zmielone migdały, na końcu jajka. Solidnie ubijać.

4. Śliwki połówkami poukładać na cieście i zalać kremem.

5. Piec, aż się krem zetnie czyli około pół godziny.

 

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.
Beata Pszczółka
Pyszne, choć niezbyt piękne
Beata Pszczółka
Aromatyczne maleństwa
Beata Pszczółka
Delikatnie i elegancko