Tarta śliwkowa
Składniki:
1. Najpierw przygotować ciasto - ręcznie lub w mikserze utrzeć masło, mąkę i sól, następnie dodać cukier puder, na końcu żółtka. Po uzyskaniu jednolitej masy zbić ją w kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.
2. Ciasto wyłożyć na formę do tarty średnicy około 35 cm mocno przyciskając. Schłodzić jeszcze 10 min. Ponakłuwać widelcem i piec w temp. 200 oC aż zacznie pachnieć (ok. 10 min.).
3. Krem: masło utrzeć z cukrem, dodać wanilię, zmielone migdały, na końcu jajka. Solidnie ubijać.
4. Śliwki połówkami poukładać na cieście i zalać kremem.
5. Piec, aż się krem zetnie czyli około pół godziny.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.