Cannoli siciliani
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce, następnie dodać masło i posiekać je z sypkimi składnikami.
2 jajka wymieszać z winem, lekko spienić trzepaczką, dodać do masy.
Zagnieść ciasto, dokładnie je wyrobić.
Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,3 cm.
Wyciąć z ciasta kółka o średnicy 8 cm. Każde kółko nawinąć na metalową rurkę do cannoli tak, aby brzegi na siebie zaszły i się skleiły, miejsce sklejenia posmarować rozmąconym jajkiem.
Smażyć w głębokim oleju wraz z metalową rurką.
Wyjmować, gdy będą usmażone na złoty kolor.
Układać na papierowym ręczniku do odsączeniu.
Metalowe rurki wyjmować, gdy ciastka ostygną.
Ser ricotta zmiksować na gładką masę z cukrem pudrem, cynamonem i skórką z cytryny.
Kremówkę ubić w oddzielnej misce, po czym dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Wsypać czekoladę i raz jeszcze zamieszać.
Rurki z ciasta napełniać przy pomocy szprycy z obu stron.
Gotowe cannoli można posypać po wierzchu obficie cukrem pudrem.
Smacznego!