Panna cotta
Przygotowanie:
Do rondla wlać śmietanę i wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, dodać grappę i ekstrakt waniliowy, gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu.
Żelatynę wsypać do śmietany z dodatkami, poczekać chwilę aż nasiąknie, a potem dokładnie wymieszać, aż żelatyna rozpuści się w gorącej śmietanie.
Całość rozlać do 4 kokilek.
Kiedy płyn ostygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem kokilki włożyć na moment do miski z gorącą wodą, dzięki czemu stężała masa znacznie łatwiej odejdzie od ścianek naczynia. Delikatnym ruchem odwrócić pannę cottę i wyłożyć ją na talerz.
Udekorować odrobiną soku malinowego i owocami, najlepiej pasują maliny, poziomki, truskawki lub jagody.
Cieszyć oczy i podniebienie :)
KOMENTARZE:
Z góry dziękuję za wyjaśnienia...