Grupa
Panforte

Panforte

Składniki:
100 g migdałów
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
100 g rodzynek
200 g suszonych owoców (morele, figi)
150 g gorzkiej czekolady
150 g ciemnego cukru
3000 g miodu
200 g mąki pszennej
Skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki pieprzu
Cukier puder do posypania gotowego ciasta
1 godzin
1
0

Przygotowanie:

 

Część migdałów i orzechów zmielić lub posiekać bardzo drobno, resztę pozostawić w formie średniej wielkości kawałków.

Suszone owoce pokroić na podobnej kawałki.

Czekoladę połamać na kawałeczki.

 

Miód i cukier podgrzać.

 

Zdjąć z ognia i dodać wszystkie migdały, orzechy, suszone owoce, czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy oraz przyprawy.

Wszystko dokładnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę i całość cały czas dokładnie mieszać.

 

Gęste, klejące ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30-40 minut.

 

Zostawić w formie do wystudzenia, a następnie wyjąć i  posypać cukrem pudrem.

 

Panforte jest bardzo sycące i słodkie, dobrze jest go kroić na małe kawałeczki, bo nie każdy poradzi sobie z większą porcją.

To nie jest nasz polski biszkopt, który można zjeść w całości.

Wytrawna, intensywna słodycz panforte to zupełnie nowe doznanie dla polskiego podniebienia.

Ale warto spróbować.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Świetnie komponujący się z prostą crostatą dżemik. Sezon na pigwy trwa.
Jowita Grzeszczyk
Mocna i zdecydowana w smaku
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Beata Pszczółka
Toskański przysmak nie tylko na święta