Panforte
Przygotowanie:
Część migdałów i orzechów zmielić lub posiekać bardzo drobno, resztę pozostawić w formie średniej wielkości kawałków.
Suszone owoce pokroić na podobnej kawałki.
Czekoladę połamać na kawałeczki.
Miód i cukier podgrzać.
Zdjąć z ognia i dodać wszystkie migdały, orzechy, suszone owoce, czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę i całość cały czas dokładnie mieszać.
Gęste, klejące ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30-40 minut.
Zostawić w formie do wystudzenia, a następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Panforte jest bardzo sycące i słodkie, dobrze jest go kroić na małe kawałeczki, bo nie każdy poradzi sobie z większą porcją.
To nie jest nasz polski biszkopt, który można zjeść w całości.
Wytrawna, intensywna słodycz panforte to zupełnie nowe doznanie dla polskiego podniebienia.
Ale warto spróbować.