Grupa
Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Składniki:
0,5 kg pigwy
0,5 kg jabłek
0,5 szkl. wody
2/3 szkl. rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu
1 szkl. cukru
12 h.
1
0

Jakiś czas temu podawałam przepis na crostatę z dżemem jeżynowym. Czytając książkę Frances Mayes dowiedziałam się, że Włosi bardzo lubią to ciasto z dżemem pigwowym. Szczęśliwie się złożyło, że po opadnięciu liści znalazłam kilka zapomnianych owoców na pigwowym drzewie, jabłka leżały sobie spokojnie w piwnicy i czekały na to, żeby znaleźć dla nich jakieś zastosowanie. I oto okazja się nadarzyła. Myślę, że skutek mych działań jest wart odrobiny wysiłku, jaki włożymy w krojenie super twardej pigwy.

1. Pigwę pokroić i usunąć nasiona (można zachować je na pyszną nalewkę z pestek). Zmielić w blenderze.

2. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne (pestki również mogą wraz z pigwą służyć za kanwę wyżej wspomnianej nalewki).

3. Owoce wrzucić do garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Smażyć mieszając, na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin (jabłka muszą się całkowicie rozpaść).

4. Wrzucić rodzynki i cynamon. Smażyć do uzyskania gęstej masy.

5. Proces smażenia można rozłożyć na dwa dni. Wtedy dżemik uzyska głębszy smak.

6. Rozłożyć do słoików i pasteryzować w dowolny, wybrany przez siebie sposób.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Magdalena Tuła
Maliny wciąż dojrzewają. Warto wykorzystać trochę owoców, aby przygotować ten pyszny deser.
Beata Pszczółka
Aromatyczne maleństwa
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.