Grupa
Caffe mocha

Caffe mocha

Składniki:
1 porcja espresso
Kilka kostek czekolady, najlepiej gorzkiej
Mleko
Kakao, bita śmietana, wiórki czekoladowe – do dekoracji
Cukier, jeśli słodzimy kawę
10 minut
1
0

Mocha (zwana też mokką) to pyszna kawa dla łasuchów, szczególnie tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez czekolady.

Ta kawa pozwoli im połączyć moc kawy ze słodyczą czekolady.

Kawa deserowa, ale z charakterem.

Podaje się ją w wysokiej szklance, aby zmieściły się w niej wszystkie składniki, które uczynią z niej smakołyk.

 

Przede wszystkim mleko. Ponieważ do tej kawy nie spieniamy mleko, nie musi być tłuste. Kawa będzie kaloryczna z powodu czekolady, więc mleko może być chudsze.

Podgrzewamy mleko, wrzucamy czekoladę i rozpuszczamy ją.

W tym momencie można też dodać cukier, aromat waniliowy czy przyprawy korzenne.

Zostańmy jednak przy mleku i czekoladzie.

 

Do szklanki wlewamy gorącą czekoladę na mleku, a do niej filiżankę świeżo zaparzonego espresso.

 

Na wierzchu dekorujemy wedle uznania, najczęściej nakłada się efektowną czapeczkę z bitej śmietany.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.
Jowita Grzeszczyk
Mocna i zdecydowana w smaku
Marta Kucharska
Śliczne i pyszne