Caffe mocha
Mocha (zwana też mokką) to pyszna kawa dla łasuchów, szczególnie tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez czekolady.
Ta kawa pozwoli im połączyć moc kawy ze słodyczą czekolady.
Kawa deserowa, ale z charakterem.
Podaje się ją w wysokiej szklance, aby zmieściły się w niej wszystkie składniki, które uczynią z niej smakołyk.
Przede wszystkim mleko. Ponieważ do tej kawy nie spieniamy mleko, nie musi być tłuste. Kawa będzie kaloryczna z powodu czekolady, więc mleko może być chudsze.
Podgrzewamy mleko, wrzucamy czekoladę i rozpuszczamy ją.
W tym momencie można też dodać cukier, aromat waniliowy czy przyprawy korzenne.
Zostańmy jednak przy mleku i czekoladzie.
Do szklanki wlewamy gorącą czekoladę na mleku, a do niej filiżankę świeżo zaparzonego espresso.
Na wierzchu dekorujemy wedle uznania, najczęściej nakłada się efektowną czapeczkę z bitej śmietany.
Smacznego!