Likier miętowy
Składniki:
1. Listki mięty delikatnie umyć, umieścić w szklanym naczyniu i zalać spirytusem.
2. Zamknąć szczelnie i pozostawić na 2 dni do macerowania.
3. Przygotować syrop: zagotować 300 ml wody z dodatkiem cukru i ostudzić.
4. Spirytus przecedzić, wymieszać z syropem, dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić na pół dnia w ciemne miejsce.
5. Po tym czasie dokładnie przefiltrować płyn, rozlać do butelek - ciemnych ze szczelnym zamknięciem. Pozostawić na miesiąć.
6. Likier najlepiej smakuje schłodzony.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Mocny alkohol o silnym aromacie mięty, przydatny w czasie długiego biesiadowania przy obficie zastawionym stole.
Magdalena Tuła
Świetnie komponujący się z prostą crostatą dżemik. Sezon na pigwy trwa.