Grupa
Likier miętowy

Likier miętowy

Składniki:
50 ml spirytusu 95%
350 g cukru
50 g listków mięty
1 g cynamonu
skórka z 1 cytryny
ok. 1 go
1
0

1. Listki mięty delikatnie umyć, umieścić w szklanym naczyniu i zalać spirytusem.

2. Zamknąć szczelnie i pozostawić na 2 dni do macerowania.

3. Przygotować syrop: zagotować 300 ml wody z dodatkiem cukru i ostudzić.

4. Spirytus przecedzić, wymieszać z syropem, dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić na pół dnia w ciemne miejsce.

5. Po tym czasie dokładnie przefiltrować płyn, rozlać do butelek - ciemnych ze szczelnym zamknięciem. Pozostawić na miesiąć.

6. Likier najlepiej smakuje schłodzony.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Pod mleczną pianką
Beata Pszczółka
Pyszne, choć niezbyt piękne
Magdalena Tuła
Mocny alkohol o silnym aromacie mięty, przydatny w czasie długiego biesiadowania przy obficie zastawionym stole.
Magdalena Tuła
Świetnie komponujący się z prostą crostatą dżemik. Sezon na pigwy trwa.