Grupa
Tiramisu

Tiramisu

Składniki:
500 g serka mascarpone
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
4 żółtka
4 łyżki cukru
Szklanka zaparzonej, mocnej kawy
Nieduży kieliszek likieru Amaretto
Kakao do oprószenia na końcu
2
0

Przygotowanie:

 

Tiramisu przygotowuje się zazwyczaj w szklanym, płaskim naczyniu, dzięki czemu widać będzie efekt pracy – poszczególne warstwy biszkoptów przenikające się ze słodką masą.

 

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie wszystko mieszamy.

 

Zaparzoną kawę ostudzić, dodać do niej alkohol, można też trochę dosłodzić.

Przelać do niewysokiej miseczki lub głębokiego talerza. Wtedy łatwiej będzie szybko moczyć w niej biszkopciki. To ważne, bo biszkopty lubią się rozpadać podczas tej czynności.

Jeśli ktoś obawia się katastrofy, może ułożyć warstwę biszkoptów w szklanym naczyniu i ostrożnie nasączyć nią biszkopty, delikatnie polewając łyżeczką aż do uzyskania właściwego efektu.

 

Układamy warstwami – nasączone biszkopty i krem z żółtek i mascarpone. Na koniec posypujemy wierzch kakao.

 

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, można nawet na cała noc. W tym czasie masa stężeje i idealnie połączy się z biszkoptami.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Delikatnie i elegancko
Jowita Grzeszczyk
Mocna i zdecydowana w smaku
Magdalena Tuła
Świetnie komponujący się z prostą crostatą dżemik. Sezon na pigwy trwa.
Beata Pszczółka
Rozkosznie słodka