Tiramisu
Przygotowanie:
Tiramisu przygotowuje się zazwyczaj w szklanym, płaskim naczyniu, dzięki czemu widać będzie efekt pracy – poszczególne warstwy biszkoptów przenikające się ze słodką masą.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie wszystko mieszamy.
Zaparzoną kawę ostudzić, dodać do niej alkohol, można też trochę dosłodzić.
Przelać do niewysokiej miseczki lub głębokiego talerza. Wtedy łatwiej będzie szybko moczyć w niej biszkopciki. To ważne, bo biszkopty lubią się rozpadać podczas tej czynności.
Jeśli ktoś obawia się katastrofy, może ułożyć warstwę biszkoptów w szklanym naczyniu i ostrożnie nasączyć nią biszkopty, delikatnie polewając łyżeczką aż do uzyskania właściwego efektu.
Układamy warstwami – nasączone biszkopty i krem z żółtek i mascarpone. Na koniec posypujemy wierzch kakao.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, można nawet na cała noc. W tym czasie masa stężeje i idealnie połączy się z biszkoptami.
Smacznego!