Tiramisu na własnym biszkopcie
Przygotowanie biszkoptu:
Można go przygotować dzień wcześniej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Wciąż ubijając, dodawać po kolei żółtka.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno.
Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.
Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić.
Przekroić na 2-3 blaty (w zależności od wielkości formy).
Przygotowanie kremu:
Zaparzyć kawę espresso, przestudzić dodać Amaretto, wymieszać.
Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na bardzo puszystą masę (do białości).
Dodać serek mascarpone i wanilię, delikatnie wymieszać
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, dodać łyżkę cukru. Dalej ubijać jeszcze 30-60 sekund, aż piana wyraźnie zgęstnieje.
Dodajemy do masy z serka i żółtek, delikatnie mieszamy.
Przygotowanie tiramisu:
Blat biszkoptowy nasączamy kawą. Wykładamy warstwą masy.
Postępujemy tak samo z następnymi blatami, na wierzchu zostawiając warstwę masy.
Oprószamy ciasto kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Tiramisu możemy również wykonać w tradycyjny sposób na gotowych, długich biszkoptach, maczając je wcześniej w kawie i układając w prostokątnym naczyniu.
Smacznego.
Uwaga!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje Marta, zajrzyj na jej profil „Sama Słodycz” – https://www.facebook.com/martalovebaking?fref=ts
Można tam też zamówić domowe ciasta i torty na wszystkie okazje :)