Grupa
Marocchino

Marocchino

Składniki:
1 porcja espresso
Kilka kostek czekolady, najlepiej gorzkiej
Tłuste mleko, im bardziej tłuste, tym lepiej
Kakao
Cukier, jeśli słodzimy kawę
10 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Do przygotowania marocchino niezbędna jest mała szklaneczka, niewiele większa od filiżanki do espresso. Tylko wtedy wszystkie warstwy będą widoczne, a napoju nie będzie za dużo.

 

Na spód trzeba nałożyć 2-3 łyżeczki rozpuszczonej czekolady.

 

Następnie przygotowujemy espresso, w mechanicznym ekspresie do kawy lub samodzielnie, na przykład w kafetierce. Espresso słodzimy, mieszamy i dopiero wtedy gotowe jest do wlania na czekoladę. Trzeba to robić delikatnie, aby kawa nie wymieszała się z czekoladą, a osiadła na niej jako druga warstwa.

 

Na to sypiemy kakao.

 

Następnie ubijamy mleko, w ekspresie lub specjalnym małym urządzeniem do spieniania mleka. Nakładamy na wierzch naszego napoju, można nałożyć łyżeczką, aby mleczna pianka rozłożyła się na kakao lekko jak chmurka.

 

Na wierzch znów kakao.

 

I gotowe. Marocchino jest maleńką porcją niebiańskich wrażeń, w których aromat i moc kawy łączy się z mlekiem, czekoladą i kakao. Pyszne i wyrafinowane.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.
Beata Pszczółka
Włoski aromat
Magdalena Tuła
Słodki alkoholowy deser na zimno lub ciepło, z owocami lub ciasteczkami.
Beata Pszczółka
Kawowe maleństwo z duszą