Marocchino
Przygotowanie:
Do przygotowania marocchino niezbędna jest mała szklaneczka, niewiele większa od filiżanki do espresso. Tylko wtedy wszystkie warstwy będą widoczne, a napoju nie będzie za dużo.
Na spód trzeba nałożyć 2-3 łyżeczki rozpuszczonej czekolady.
Następnie przygotowujemy espresso, w mechanicznym ekspresie do kawy lub samodzielnie, na przykład w kafetierce. Espresso słodzimy, mieszamy i dopiero wtedy gotowe jest do wlania na czekoladę. Trzeba to robić delikatnie, aby kawa nie wymieszała się z czekoladą, a osiadła na niej jako druga warstwa.
Na to sypiemy kakao.
Następnie ubijamy mleko, w ekspresie lub specjalnym małym urządzeniem do spieniania mleka. Nakładamy na wierzch naszego napoju, można nałożyć łyżeczką, aby mleczna pianka rozłożyła się na kakao lekko jak chmurka.
Na wierzch znów kakao.
I gotowe. Marocchino jest maleńką porcją niebiańskich wrażeń, w których aromat i moc kawy łączy się z mlekiem, czekoladą i kakao. Pyszne i wyrafinowane.