Amaretti
Przygotowanie:
Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem.
Jeśli nie uda się kupić migdałów mielonych, można kupić płatki migdałowe i wrzucić je do blendera. Błyskawicznie zmienią się w migdałowy pył.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do nich zmielone migdały i cukier.
Powstanie gęste, nieco klejące ciasto.
Dodać likier lub esencję migdałową i wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę migdałową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę malutkie ciasteczka.
Bez problemu można też nakładać masę zwykłą łyżeczką.
Ciasteczka nie będą może wtedy idealnie równe, ale to absolutnie nie przeszkadza w ich jedzeniu.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni do lekkiego zbrązowienia.Wtedy będą chrupiące.
Jeśli wyjmiemy je nieco wcześniej, ciasteczka powinny być w środku bardziej ciągnące, mniej chrupkie.
Wiele osób lubi właśnie takie „ciągutki”.
Smacznego.