Grupa
Amaretti

Amaretti

Składniki:
120 g zmielonych migdałów
150 g cukru pudru, przesianego
2 białka
Ekstrakt lub aromat migdałowego, ewentualnie likier migdałowy
50 minut
3
0

Przygotowanie:

 

Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem.

Jeśli nie uda się kupić migdałów mielonych, można kupić płatki migdałowe i wrzucić je do blendera. Błyskawicznie zmienią się w migdałowy pył.

 

Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do nich zmielone migdały i cukier.

Powstanie gęste, nieco klejące ciasto.

 

Dodać likier lub esencję migdałową i wymieszać.

 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę migdałową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę malutkie ciasteczka.

Bez problemu można też nakładać masę zwykłą łyżeczką.

Ciasteczka nie będą może wtedy idealnie równe, ale to absolutnie nie przeszkadza w ich jedzeniu.

 

Piec około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni do lekkiego zbrązowienia.Wtedy będą chrupiące.

Jeśli wyjmiemy je nieco wcześniej, ciasteczka powinny być w środku bardziej ciągnące, mniej chrupkie.

Wiele osób lubi właśnie takie „ciągutki”.

 

Smacznego.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.7
liczba głosów: 3
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Romana Bielecka-Krupa
Włoskie faworki
Magdalena Tuła
Jeśli uda się zdobyć kilka liści cytrynowych - koniecznie trzeba je przeznaczyć na limoncello.
Marta Kucharska
Niebo w gębie
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.