Crostata z jeżynami - przepis rodem z Toskanii
Składniki:
Jest to ciasto zwarte w konsystencji i raczej kruche. Jest w smaku bardzo dobre i koniecznie trzeba do niego użyć dużo dżemu - te dwie szklanki - na pewno.
1. Na stolnicy wysiać mąkę, zrobić kopiec, a w kopcu dołek. Do dołka wbić jajka, dodać cukier. Zagniatać palcami albo widelcem.
2. Dodać kawałki masła, skórkę cytrynową, wino i sól. Dobrze wymieszać i uformować z ciasta kulę. Zostawić pod ściereczką na godzinę.
3. Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
4. Ciasto podzielić - 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blachę.
5. Rozsmarować na nim dżem, po czym rozwałkować resztę ciasta, pociąć w paski szerokości centymetra i ułożyć na dżemie w kratkę.
6. Piec pół godziny. Ciasto będzie wyglądało smakowicie.
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Przepis wzięty od autorki "Codzienności w Toskanii", klasyczny włoski placek do kawy, może być z przeróżnym nadzieniem.