Zabaglione
Przygotowanie:
Zabaglione (albo jak kto woli zabaione lub zabajone, bo używane są różne formy) przygotowuje się prosto, ale proces wymaga cierpliwości.
Najpierw trzeba przygotować garnek i miskę, która będzie do niego pasowała – chodzi o to, by można ją było ustawić stabilnie na garnku i ubijać masę na parze, ale by miska nie dotykała do powierzchni gotującej się w garnku wody.
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić do lodówki, niech czekają na inny deser. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
Ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Dodać Marsalę lub inny alkohol i trzepaczką cały czas ubijać masę, aż zgęstnieje.
Prawidłowo zrobione zabaione jest puszyste i gęste. Nie da się go zrobić bardzo szybko, trzeba z 10 minut postać nad garnkiem, cierpliwie ubijając masę.
Można je jeść bez żadnego towarzystwo, można dodać herbatniczki lub owoce. Deser jest naprawdę słodki, więc łasuchy będą szczęśliwe.