Torta delle rose
Przygotowanie:
Do miski wlać 4 łyżki letniego mleka, rozpuścić w nim drożdże i masło, a następnie dodać 50 g mąki i dobrze wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Po 30 minutach wsypać resztę mąki, cukier i żółtka.
Dodając letniego mleka, wyrobić ciasto do gładkiej konsystencji.
Rozwałkować ciasto na cienki placek i rozsmarować na nim krem lub inne nadzienie, a następnie zwinąć i pokroić na równe części.
Wysmarować foremkę masłem i obsypać cukrem. W tak przygotowanej układać „róże” w odstępach ok. 1 cm.
Foremkę z „różami” odstawić na około 30 minut.
Piec w piekarniku elektrycznym 160-170 stopni przez ok. 40-45 min.
Po upieczeniu i ostygnięciu można obsypać cukrem pudrem lub cukrem trzcinowym.
Gotowe!
Uwaga!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje Marta, zajrzyj na jej profil „Sama Słodycz” – https://www.facebook.com/martalovebaking?fref=ts
Można tam też zamówić domowe ciasta i torty na wszystkie okazje :)