Czerwone cebulki z fenkułem
Przygotowanie:
To danie przygotowuje się właściwie samo, a smakuje tak, że zanim się człowiek spostrzeże, cebulek już nie ma.
Wybieramy w sklepie jak najmniejsze czerwone cebulki. Im mniejsze, tym lepsze.
Obieramy i przecinamy je na połówki. Jeśli cebulki są większe, można je przeciąć na ćwiartki.
Do miseczki wlewamy trochę oliwy, octu balsamicznego, wkładamy cebulki, posypujemy je nasionami fenkułu. Odstawiamy na godzinę, żeby się przegryzły.
Potem przerzucamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury mniej więcej 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut, uważając, by cebulki nie przywarły do dna.
Wyjmujemy, pozwalamy im ostygnąć. I jemy!
Cebulki są smaczne i na ciepło, i na zimno. Doskonałe jako mała przystaneczka lub jako towarzystwo do mięs lub sałat.