Dyniowe pesto
1. Świeżą dynię owinąć folią aluminiową i piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Wystudzić i zdjąć skórkę. Jeśli mamy dynię mrożoną wystarczy ją obgotować i odcedzić. Również wystudzić.
2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ostudzić.
3. Sery zetrzeć na tarce drobnej lub zmielić w blenderze.
4. Do pojemnika blendera włożyć dynię, słonecznik, pomidory, pokrojone ząbki czosnku i zmiksować na gładką masę.
5. Dodać ser, przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Krótko wymieszać.
W zależności od tego, jaka jest dynia - wodnista czy sucha, słodka czy cierpka w smaku, możemy modyfikować konsystencję i smak dolewając więcej oliwy i/lub soku z cytryny, tak by pesto miało dla naszego podniebienia idealny smak.
Przepis ten można również zmodyfikować dodając orzechy włoskie, piniowe, pestki dyni, suszone płatki chili czy liście szałwii. Pesto zyska wtedy nowy smak.