Ziemniaki po włosku
Przygotowanie tego dodatku do głównych dań jest banalnie proste, niestety trochę czasu zajmie nam pieczenie ziemniaczków. Lepiej więc od tego zacząć przygotowywanie posiłku, a w czasie gdy ziemniaki będą w piekarniku, można przygotowywać pozostałe potrawy.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Jeśli ziemniaki będą podobnej wielkości, otrzymamy bardzo podobne łódeczki ziemniaczane.
Zioła wymieszać ze sobą dokładnie.
Pomidory suszone posiekać bardzo drobno. Dodać do ziół. Wymieszać.
Ziemniaki wrzucić do miski, do nich dodać mieszankę ziołowo-pomidorową i oliwę spod pomidorów suszonych. Dokładnie wymieszać.
Przerzucić wszystko na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika nagrzanego do średniej temperatury.
Piec do miękkości, co w przypadku ziemniaków może oznaczać 30-40 minut.
Jeść, póki ciepłe.
Właściwie nie wymaga to nawet innych części dania. Samodzielnie smakuje wybornie.