Grupa
Ziemniaki po włosku

Ziemniaki po włosku

Składniki:
Kilka ziemniaków podobnej wielkości i kształtu
4 suszone pomidory
4 łyżki różnych ziół suszonych - bazylia, rozmaryn, tymianek, oregano
sól, pieprz
45 minut
1
0

Przygotowanie tego dodatku do głównych dań jest banalnie proste, niestety trochę czasu zajmie nam pieczenie ziemniaczków. Lepiej więc od tego zacząć przygotowywanie posiłku, a w czasie gdy ziemniaki będą w piekarniku, można przygotowywać pozostałe potrawy.

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Jeśli ziemniaki będą podobnej wielkości, otrzymamy bardzo podobne łódeczki ziemniaczane.

 

Zioła wymieszać ze sobą dokładnie.

Pomidory suszone posiekać bardzo drobno. Dodać do ziół. Wymieszać. 

 

Ziemniaki wrzucić do miski, do nich dodać mieszankę ziołowo-pomidorową i oliwę spod pomidorów suszonych. Dokładnie wymieszać.

 

Przerzucić wszystko na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika nagrzanego do średniej temperatury.

Piec do miękkości, co w przypadku ziemniaków może oznaczać 30-40 minut.

 

Jeść, póki ciepłe.

 

Właściwie nie wymaga to nawet innych części dania. Samodzielnie smakuje wybornie.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna
Magdalena Tuła
Pyszny sos do przechowywania w słoikach. Daje możliwość szybkiego przyrządzenia pizzy lub spaghetti.
Majka Puchalska
Delikatna i zaskakująca
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi