Farinata
Przygotowanie:
Mąką wsypać do miski, dodać wodę i bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Odstawić na co najmniej godzinę. W niektórych przepisach jest mowa nawet o 10 godzinach, podczas których masa gęstnieje, ale to nie jest konieczne, bo nawet rzadsza i tak się dobrze upiecze.
Kiedy masa odpocznie, zdjąć z jej powierzchni ewentualne bąbelki, grudki, które wypłynęły. Dodać oliwę, sól, pieprz i rozmaryn. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne natłuścić, wylać masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez mniej więcej 30 minut. Na koniec można włączyć funkcję grill, aby lekko zapiec górę.
Kiedy przestygnie, wyjąć i pokroić na dowolne kawałki.
Można jeść jako samodzielną przekąskę, na przykład z mieszanką sałat. Albo potraktować jak polentę i serwować z gorącymi sosami.
Smacznego!