Grupa
Farinata

Farinata

Składniki:
150 mąki z ciecierzycy (farina di ceci)
300 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, rozmaryn (najlepiej mielony)
1 godzin
2
0

Przygotowanie:

 

Mąką wsypać do miski, dodać wodę i bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

 

Odstawić na co najmniej godzinę. W niektórych przepisach jest mowa nawet o 10 godzinach, podczas których masa gęstnieje, ale to nie jest konieczne, bo nawet rzadsza i tak się dobrze upiecze.

 

Kiedy masa odpocznie, zdjąć z jej powierzchni ewentualne bąbelki, grudki, które wypłynęły. Dodać oliwę, sól, pieprz i rozmaryn. Wymieszać.

 

Naczynie żaroodporne natłuścić, wylać masę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez mniej więcej 30 minut. Na koniec można włączyć funkcję grill, aby lekko zapiec górę.

 

Kiedy przestygnie, wyjąć i pokroić na dowolne kawałki.

Można jeść jako samodzielną przekąskę, na przykład z mieszanką sałat. Albo potraktować jak polentę i serwować z gorącymi sosami.

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Jak z toskańskiego lasu
Jowita Grzeszczyk
Bosko pachną, doskonale smakują
Bona Apetita! Blog kulinarny
Czerwono i słonecznie
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi