Roladki bakłażanowe
Przygotowanie:
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na plastry o grubości nie większej niż centymetr.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec mniej więcej pół godziny, zaglądając od czasu do czasu i sprawdzając stan bakłażanów. Kiedy jedna warstwa się przyrumieni, można plastry przewrócić na drugą stronę.
Gotowe wyjąć z piekarnika, dać im trochę czasu, by ostygły.
Pokroić drobniutko świeże zioła, dodać je do serka risotta. Można też dodać inne przyprawy, papryka zaostrzy smak, posiekany czosnek nada aromatu. Słowem, co kto lubi, było byle smacznie i aromatycznie.
Kiedy bakłażan nie jest już gorący (ale może być ciepły), smarujemy każdy plaster pastą serową i zawijamy w rulonik.
Tak przygotowana przekąska bakłażanowa jest świetna ze świeżymi, letnimi pomidorami.
Smacznego!