Grupa
Cukinia zapiekana

Cukinia zapiekana

Składniki:
1 cukinia
½ średniego selera
20 dag sera gorgonzola
Sól, pieprz, oliwa
45 minut
2
0

Przygotowanie:

 

Warzywa umyć, osuszyć.

 

Cukinię pokroić na plasterki grubości nie większej niż pół centymetra.

 

Seler obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, tak mniej więcej 2-3 milimetry. Plasterki selera powinny być cieńsze od cukiniowych.

 

Gorgonzolę pokroić na plastry, nie muszą być zbyt regularne, byle były płaskie.

 

Do naczynia żaroodpornego nalać trochę dobrej oliwy.

Plastry cukinii, selera i sera układać naprzemiennie. Najładniej wygląda to w okrągłym naczyniu.

 

Kiedy wszystko jest już ciasno i malowniczo poukładane, resztki sera w formie drobnych odruchów można posypać na wierzchu, ale nie jest to obowiązkowe. I tak gorgonzola ukryta między selerem i cukinią przyniesie dużo smaku i część jej zamieni się w apetyczny sos.

 

Posolić, popieprzyć, nie trzeba innych przypraw, bo gorgonzola ma wyrazisty smak.

 

Zapiekać 3-40 minut.

 

Jeść póki jest ciepłe. Najlepiej z kieliszkiem białego wina.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jolanta Pasek
Frittata z cukinią i mozarellą
Majka Puchalska
Efektowne i eleganckie
Beata Pszczółka
Zabawne zapiekanie
Majka Puchalska
Małe pyszności