Cukinia zapiekana
Przygotowanie:
Warzywa umyć, osuszyć.
Cukinię pokroić na plasterki grubości nie większej niż pół centymetra.
Seler obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, tak mniej więcej 2-3 milimetry. Plasterki selera powinny być cieńsze od cukiniowych.
Gorgonzolę pokroić na plastry, nie muszą być zbyt regularne, byle były płaskie.
Do naczynia żaroodpornego nalać trochę dobrej oliwy.
Plastry cukinii, selera i sera układać naprzemiennie. Najładniej wygląda to w okrągłym naczyniu.
Kiedy wszystko jest już ciasno i malowniczo poukładane, resztki sera w formie drobnych odruchów można posypać na wierzchu, ale nie jest to obowiązkowe. I tak gorgonzola ukryta między selerem i cukinią przyniesie dużo smaku i część jej zamieni się w apetyczny sos.
Posolić, popieprzyć, nie trzeba innych przypraw, bo gorgonzola ma wyrazisty smak.
Zapiekać 3-40 minut.
Jeść póki jest ciepłe. Najlepiej z kieliszkiem białego wina.
Smacznego!