Papryka faszerowana z parmezanem
Przygotowanie:
Ząbek czosnku obrać, posiekać drobno, wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy.
Pół papryki pokroić w paseczki lub w kostkę, nie musi być drobno. Pół cukinii pokroić w półplasterki. Dorzucić do czosnku na patelnię, chwilę podsmażać .
Dodać 2-3 łyżki wody, przykryć pokrywką, aby warzywa lekko się poddusiły, trochę zmiękły.
Nie rozgotowywać ich, bo jeszcze będą potem zapiekać się w faszerowanej papryce.
Doprawić wedle uznania, można nieco pikantniej.
Kiedy warzywa dojdą do siebie i będą al dente, przygotować całą paprykę - przekroić ją, oczyścić z pestek, skropić wewnątrz oliwą. Nałożyć duszone warzywa do łódeczek paprykowych.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim papryki i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Po tym czasie wyjąć na chwilę, posypać obficie parmezanem pokrojonym w wiórki (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw). I wstawić jeszcze na 10 minut, góra 15. Papryka nie powinna być zbyt miękka, bo się rozpadnie. 40 minut pieczenia powinno sprawić, że będzie stawiała lekki opór zębom i sztućcom. I tak ma być.
Smacznego!