Grupa
Papryka faszerowana z parmezanem
Mało kalorii.

Papryka faszerowana z parmezanem

Składniki:
1 czerwona papryka (o dość regularnym kształcie, żeby po przekrojeniu wyszły dwie ładne łódeczki do nadziania)
½ papryki w dowolnym kolorze i kształcie
½ cukinii
1 mały ząbek czosnku
Sól, pieprz, oliwa
Parmezan lub grana padano
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Ząbek czosnku obrać, posiekać drobno, wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy.

 

Pół papryki pokroić w paseczki lub w kostkę, nie musi być drobno. Pół cukinii pokroić w półplasterki.  Dorzucić  do czosnku na patelnię, chwilę podsmażać .

 

Dodać 2-3 łyżki wody, przykryć pokrywką, aby warzywa lekko się poddusiły, trochę zmiękły.

Nie rozgotowywać ich, bo jeszcze będą potem zapiekać się w faszerowanej papryce.

 

Doprawić wedle uznania, można nieco pikantniej.

 

Kiedy warzywa dojdą do siebie i będą al dente, przygotować całą paprykę - przekroić ją, oczyścić z pestek, skropić wewnątrz oliwą. Nałożyć  duszone warzywa do łódeczek paprykowych.

 

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim papryki i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na pół godziny.

 

Po tym czasie wyjąć na chwilę, posypać obficie parmezanem pokrojonym w wiórki (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw). I wstawić jeszcze na 10 minut, góra 15. Papryka nie powinna być zbyt miękka, bo się rozpadnie. 40 minut pieczenia powinno sprawić, że będzie stawiała lekki opór zębom i sztućcom. I tak ma być.

 

Smacznego!

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Włoska klasyka
Beata Pszczółka
Prosta i sycąca
Magdalena Tuła
Niekłopotliwa sałatka z makaronem... w makaronie.
Beata Pszczółka
Zabawne i świeże, jak włoskie lato