Frittata z włoskimi ziołami i pomidorami suszonymi
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paski. Podsmażyć na odrobinie oliwy.
Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i przyprawy, można dolać łyżkę białego wina dla zaostrzenia smaku. Zamieszać, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu.
Przestudzić.
Jajka rozbełtać z solą i pieprzem, dodać podsmażone cebulę, boczek, pomidory i zioła. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, następnie wlać całą mieszankę, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni.
Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż większość masy się zetnie. Można lekko przechylać patelnię, by rzadka warstwa wierzchnia spływała bokiem na spód. Na koniec można patelnię wstawić do rozgrzanego piekarnika, by grillem od góry ściąć resztę masę, albo przykryć patelnię pokrywką i jeszcze przez chwilę podsmażać na malutkim ogniu.
Zdejmować z patelni ostrożnie, aby frittata się nie pokruszyła.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Smacznego!