Grupa
Frittata z włoskimi ziołami i pomidorami suszonymi

Frittata z włoskimi ziołami i pomidorami suszonymi

Składniki:
3 jajka
1 cebula
Kilka plastrów boczku
6 suszonych pomidorów
Sól, pieprz, ulubione włoskie zioła (sprawdzą się tu gotowe włoskie mieszanki pełne smaku i aromatu)
Masło, oliwa z oliwek

20 minut
8
0

Przygotowanie:

 

Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paski. Podsmażyć na odrobinie oliwy.

Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i przyprawy, można dolać łyżkę białego wina dla zaostrzenia smaku. Zamieszać, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu.

Przestudzić.

 

Jajka rozbełtać z solą i pieprzem, dodać podsmażone cebulę, boczek, pomidory i zioła. Wymieszać.

 

Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, następnie wlać całą mieszankę, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni.

 

Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż większość masy się zetnie. Można lekko przechylać patelnię, by rzadka warstwa wierzchnia spływała bokiem na spód. Na koniec można patelnię wstawić do rozgrzanego piekarnika, by grillem od góry ściąć resztę masę, albo przykryć patelnię pokrywką i jeszcze przez chwilę podsmażać na malutkim ogniu.

 

Zdejmować z patelni ostrożnie, aby frittata się nie pokruszyła.

Można jeść na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

3.1
liczba głosów: 8
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Rozkosz smaku
Jolanta Pasek
Frittata z cukinią i mozarellą
Magdalena Tuła
Pasta o ciekawym smaku, do wykorzystania w przygotowaniu maleńkich kanapeczek czy innej przekąski.
Beata Pszczółka
Wyrazista i elegancka w smaku