Jajko na szpinaku
Przygotowanie:
Szpinak świeży drobno posiekać i wrzucić na patelnię z odrobiną masła. Szpinak mrożony wrzucić na patelnię; kiedy większość wody odparuje, dodać łyżkę masła. Posolić, popieprzyć, można dodać trochę czosnku.
Jajko wybić ostrożnie do miseczki, uważając, by nie naruszyć żółtka. Kiedy woda zagotuje się, dodać do niej łyżkę octu i delikatnie wlać jajko do wody, częściowo zanurzając miseczkę i przechylając ją tak, by jajko samo wypłynęło. Nie robić z tego z wysokości, bo żółtko się rozleje! Widelcem lub łyżką zagarniać białko tak, aby tworzyło jedną całość.
Po 2-3 minutach wyjąć jajko z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
Ciabattę przekroić na pół. Położyć jedną część miąższem do góry.
Na to wyłożyć szpinak, a na nim jak na pierzynce ułożyć ostrożnie jajko.
Na wierzch odrobina czerwnego pesto, dla zaostrzenia koloru i wzbogacenia smaku.
Jeść od razu.
Smacznego!