Grupa
Cukinia faszerowana gorgonzolą

Cukinia faszerowana gorgonzolą

Składniki:
1 większa cukinia, prosta, o regularnym kształcie
Garść orzechów włoskich
Garść zielonych winogron
100 g sera gorgonzola
Oliwa
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć środki, aby powstały łódeczki.

 

Każdą połówkę natrzeć w środku odrobiną oliwy.

 

Orzechy rozdrobnić, ale nie mielić – kawałki powinny być wyczuwalne podczas jedzenia. Najlepiej przesiekać je lub zawinąć w ściereczkę i kilka razy uderzyć wałkiem.

 

Winogrona umyć, pokroić każde grono na 2-3 plasterki, wyjąć pestki.

 

Winogrona wymieszać z orzechami i nałożyć mieszanką do łódek z cukinii.

 

 Gorgonzolę pokroić w kawałeczki, najlepiej dość płaskie, nieduże plasterki. Porozkładać gęsto na wierzchu wypełnionych cukinii.

 

Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut, aż cukinie zmiękną, a ser ładnie rozpuści się na wingronach i orzechach.

 

Jeść od razu. Zapiekane sery nie lubią zbyt długiego czekania.

 

Pychota!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Prosta i wyrafinowana przekąska
Beata Pszczółka
Śniadanie we włoskim stylu
Beata Pszczółka
Soczysty i wyrafinowany