Cukinia faszerowana gorgonzolą
Przygotowanie:
Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć środki, aby powstały łódeczki.
Każdą połówkę natrzeć w środku odrobiną oliwy.
Orzechy rozdrobnić, ale nie mielić – kawałki powinny być wyczuwalne podczas jedzenia. Najlepiej przesiekać je lub zawinąć w ściereczkę i kilka razy uderzyć wałkiem.
Winogrona umyć, pokroić każde grono na 2-3 plasterki, wyjąć pestki.
Winogrona wymieszać z orzechami i nałożyć mieszanką do łódek z cukinii.
Gorgonzolę pokroić w kawałeczki, najlepiej dość płaskie, nieduże plasterki. Porozkładać gęsto na wierzchu wypełnionych cukinii.
Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut, aż cukinie zmiękną, a ser ładnie rozpuści się na wingronach i orzechach.
Jeść od razu. Zapiekane sery nie lubią zbyt długiego czekania.
Pychota!