Grupa
Sałatka z grzybami

Sałatka z grzybami

Składniki:
200-250 g świeżych dużych pieczarek
100 g parmezanu
1 mały pęczek rukoli
sok z 1 cytryny
1/4 szklanki świeżej oliwy z oliwek extra virgin
sól i świeżo zmielony pieprz
30 min.
1
0

1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki nożem do krojenia sera, podobnie parmezan.

2. Grzyby umieścić w szerokim naczyniu, posolić posypać parmezanem, dodać rukolę i sporo pieprzu.

3. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny a następnie polać sałatkę i delikatnie wymieszać całość.

4. Podawać zaraz po przygotowaniu.

 

 

Przepis z książki Beth Elon "Smakując Toskanię". W oryginale sałatkę tę przygotowuje się z innymi grzybami - muchomorami cesarskimi, zwanymi "ovoli", ale ponieważ nie ma ich zbyt wiele, zamienia się je na duże pieczarki. Jeśli wierzyć autorce, danie jest równie smaczne.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Bardzo szybka i zaskakująco smaczna sałatka do przygotowania tuż przed podaniem na stół.
Beata Pszczółka
We włoskich barwach
Magdalena Tuła
Niekłopotliwa sałatka z makaronem... w makaronie.