Sałatka z fenkuła
Sycylijski smak i wpływy arabskie. Sałatka z odświeżającą nutą mięty i chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Doskonały smak, który każdy pokocha :)
Przygotowanie:
Przekroić fenkuł wzdłuż na pół, a następnie pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki.
Seler pokroić w plasterki.
Dla ułatwienia można pociąć wszystko w malakserze tarczą do cienkich plasterków.
Pokroić drobno koperek i miętę.
Wrzucić wszystko do miski i wymieszać dokładnie.
Przygotować sos:
Połączyć majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Ja wszystkie składniki sosu wrzucam do małego słoiczka i potrząsam nim jak shakerem.
Polać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać.
Wrzucić do malaksera chleb, czosnek i wlać oliwę. Z zmiksować. Rozgrzać mocno patelnię, wrzucić zmiksowany chleb na patelnię i uprażyć na złoto.
Posypać grzankami sałatkę i udekorować kilkoma listkami mięty.
Pyszne!