Grupa
Sałatka z fenkuła

Sałatka z fenkuła

Składniki:
1 duży fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
1 seler naciowy (tylko środek, jasne łodygi, boczne łodygi odrzucić)
Pęczek koperku
Pęczek mięty
1/2 cytryny
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz
2 kromki chleba wiejskiego lub bułka wieloziarnista
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
10 minut
1
0

Sycylijski smak i wpływy arabskie. Sałatka z odświeżającą nutą mięty i chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Doskonały smak, który każdy pokocha :)

 

Przygotowanie:

Przekroić fenkuł wzdłuż na pół, a następnie pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki.

Seler pokroić w plasterki.

Dla ułatwienia można pociąć wszystko w malakserze tarczą do cienkich plasterków.

Pokroić drobno koperek i miętę.

Wrzucić wszystko do miski i wymieszać dokładnie.

 

Przygotować sos:

 

Połączyć majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Ja wszystkie składniki sosu wrzucam do małego słoiczka i potrząsam nim jak shakerem.


Polać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać.


Wrzucić do malaksera chleb, czosnek i wlać oliwę. Z zmiksować. Rozgrzać mocno patelnię, wrzucić zmiksowany chleb na patelnię i uprażyć na złoto.


Posypać grzankami sałatkę i udekorować kilkoma listkami mięty.

 

Pyszne!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
We włoskich barwach
Beata Pszczółka
Soczysty i wyrafinowany
Romana Bielecka-Krupa
Aromatyczna i prosta
Beata Pszczółka
Małe elegantki