Grupa
Sałatka śródziemnomorska
Mało kalorii.

Sałatka śródziemnomorska

Składniki:
Mieszanka zielonych sałat
Kilka pomidorków koktajlowych
Garść zielonych oliwek bez pestek
Ser pecorino
Oliwa, sól, pieprz, cytryna
10 minut
2
0

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku.

 

Pomidorki przeciąć na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości pomidorków.

 

Oliwki można przekroić na pół lub pokroić na plasterki.

 

Ser pecorino pokroić w wiórki, doskonale nadaje się do tego zwykła obieraczka do warzyw.

 

Oliwę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

 

Na sałacie ułożyć pomidorki, oliwki i wiórki sera. Można też dorzucić marynowane karczochy, jeśli akurat mamy. Będą tu pasowały, choć nie są niezbędne.

 

Całość polać doprawioną oliwą.

 

Jeść bez zwlekania, aby sałata zachowała jędrność.

 

Taka sałatka nadaje się do jedzenia bez żadnego towarzystwa, ale pasuje też świetnie jako dodatek do wielu dań, np. lekkich ryb czy drobiu.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Prosta i wyrafinowana przekąska
Majka Puchalska
Przekąska idealna na śniadanie
Jowita Grzeszczyk
Smakowity drobiazg
Beata Pszczółka
Włoska klasyka