Mało kalorii.
Sałatka śródziemnomorska
Składniki:
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku.
Pomidorki przeciąć na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości pomidorków.
Oliwki można przekroić na pół lub pokroić na plasterki.
Ser pecorino pokroić w wiórki, doskonale nadaje się do tego zwykła obieraczka do warzyw.
Oliwę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Na sałacie ułożyć pomidorki, oliwki i wiórki sera. Można też dorzucić marynowane karczochy, jeśli akurat mamy. Będą tu pasowały, choć nie są niezbędne.
Całość polać doprawioną oliwą.
Jeść bez zwlekania, aby sałata zachowała jędrność.
Taka sałatka nadaje się do jedzenia bez żadnego towarzystwa, ale pasuje też świetnie jako dodatek do wielu dań, np. lekkich ryb czy drobiu.
Smacznego!
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY