Grupa
Bruschetta
Mało kalorii.

Bruschetta

Składniki:
2 duże kromki chleba, najlepiej wiejskiego
1 duży, dojrzały pomidor
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,
dobra oliwa, najlepiej extra vergine
kilka listków bazylii
10 minut
2
0

Przygotowanie:

 

Chleb upiec na grillu lub podpiec w piekarniku.

 

Ząbek czosnku obrać ze skórki, przekroić na pół i dokładnie przetrzeć nim upieczone kromki chleba. Skropić je świeżą oliwą.

 

Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.

 

Bazylię porwać w rękach na mniejsze kawałki, dodać do pokrojonych pomidorów, wymieszać.

 

Pomidory z bazylią nałożyć na podpieczone kromki chleba. Można jeszcze dodać trochę oliwy na wierzchu, posolić, popieprzyć do smaku.

 

Od razu jeść. Ze smakiem!

 

Uwaga, w tym bardzo prostym przepisie bardzo ważna jest świetna jakość produktów. Pomidor musi być naprawdę dojrzały i soczysty, oliwa z pierwszego tłoczenia, chleb porządny, bez spulchniaczy. Tylko wtedy przystawka naprawdę zachwyci smakiem.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Ciasteczka o smaku parmezanu
Beata Pszczółka
Zabawne i świeże, jak włoskie lato
Majka Puchalska
Efektowne i eleganckie