Grupa
Ciasto na pizzę I

Ciasto na pizzę I

Składniki:
400 g mąki
25 g świeżych drożdży
50 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
2,5 godz
1
1

Ten przepis jest prosty, ale potrzeba czasu na wyrośnięcie ciasta. Nieco skomplikowany jest też sam proces pieczenia, ale po kolei.

 

1. Mąkę wymieszać z solą i uformować kopczyk (najlepiej w dużej misce). W kopczyku zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone w letniej wodzie (około pół szklanki) drożdże i oliwę. Wyrabiać ciasto dolewając wody aż do uzyskania miękkiej i gładkiej masy.

2. Uformować kulę, posypać ją mąką, przykryć zwilżoną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2,5 godziny.

3. Ciasto podzielić na części i rozwałkować nadając mu kształt blaszki.

4. Nakłuć widelcem i rozprowadzić sos pomidorowy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

5. Nagrzać piekarnik (200 - 2500C) i podpiec przez 20 min.

6. Wyjąć z piekarnika, dodać pozostałe składniki i ponownie umieścić całość w piekarniku na około 10 min.

7. W przypadku pizzy na cienkim spodzie czas pieczenia wynosi 8 - 10 min, a po dodaniu pozostałych składników kolejne 5-6 min.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1

KOMENTARZE:

Autor: Grzegorz
ciasto to podstawa w pizzy, osobiście polecam przepis na pizze lepszą niż z pizzerii:
http://gotujmy.pl/pizza-wg-beaty-lepsza-niz-z-pizzerii,przepisy-kuchnia-wloska-przepis,200025.html

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Wspomnienie włoskiej prowincji
Bona Apetita! Blog kulinarny
Z oliwkami i mozzarellą
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Magdalena Tuła
Pyszne danie na obiad lub gorącą kolację dające możliwość kreatywnego przygotowania w zależności od upodobań i zawartości lodówki.