Ciasto na pizzę I
Ten przepis jest prosty, ale potrzeba czasu na wyrośnięcie ciasta. Nieco skomplikowany jest też sam proces pieczenia, ale po kolei.
1. Mąkę wymieszać z solą i uformować kopczyk (najlepiej w dużej misce). W kopczyku zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone w letniej wodzie (około pół szklanki) drożdże i oliwę. Wyrabiać ciasto dolewając wody aż do uzyskania miękkiej i gładkiej masy.
2. Uformować kulę, posypać ją mąką, przykryć zwilżoną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2,5 godziny.
3. Ciasto podzielić na części i rozwałkować nadając mu kształt blaszki.
4. Nakłuć widelcem i rozprowadzić sos pomidorowy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
5. Nagrzać piekarnik (200 - 2500C) i podpiec przez 20 min.
6. Wyjąć z piekarnika, dodać pozostałe składniki i ponownie umieścić całość w piekarniku na około 10 min.
7. W przypadku pizzy na cienkim spodzie czas pieczenia wynosi 8 - 10 min, a po dodaniu pozostałych składników kolejne 5-6 min.
KOMENTARZE:
http://gotujmy.pl/pizza-wg-beaty-lepsza-niz-z-pizzerii,przepisy-kuchnia-wloska-przepis,200025.html