Grupa
Pizza bianca

Pizza bianca

Składniki:
Na ciasto:
350 g mąki typu 750
20 g drożdży
łyżka cukru
łyżka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka ciepłej wody

Na wierzch:
2 łyżki oliwy z oliwek na jeden placek o średnicy ok 25 cm.
ulubione zioła
ząbek czosnku
mozzarella w kulce
kilka oliwek
1
0

Przygotowanie:

 

Ciasto

Makę przesiewamy do miski.

Drożdze rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Do mąki dodajemy cukier, sól, oliwę z oliwek.

Dolewamy teraz wodę z drożdżami, mieszając łyżką ciasto.

Uważamy, żeby wody nie było za dużo, zwykle nie dolewam całej szklanki.

Zagniatamy ciasto do konsystencji "damskiej piersi" i odkładamy przykryte  ścieroczką w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę ( ja odkładam na 2).

Po 2 godzinach dzielimy na pół, zagniatamy i znowu odkładamy, tym razem na 20 minut.

Z tego ciasta wyjdą 2 pizze o średnicy 40 cm, jedną można zamrozić.

 

Ciasto formujemy, jak chcemy.
Czosnek i zioła podgrzewamy lekko na oliwie, odrobinę solimy.
Smarujemy ciasto "miksturą", układamy plastry mozzarelli, dodajemy oliwki i wkładamy do rozgrzanego na maxa piekarnika na 10 minut.

Bona Apetita!

 

 

UWAGA!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:

http://bonaapetita.blogspot.com

Pizza bianca
Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Smak jak z najlepszej włoskiej restauracji
Jowita Grzeszczyk
Wspomnienie włoskiej prowincji
Beata Pszczółka
Sycące i pachnące lasem
Magdalena Tuła
Ciekawy w smaku sos do ryżu z nutką oliwkowej goryczki.