Pizza bianca
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasto
Makę przesiewamy do miski.
Drożdze rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Do mąki dodajemy cukier, sól, oliwę z oliwek.
Dolewamy teraz wodę z drożdżami, mieszając łyżką ciasto.
Uważamy, żeby wody nie było za dużo, zwykle nie dolewam całej szklanki.
Zagniatamy ciasto do konsystencji "damskiej piersi" i odkładamy przykryte ścieroczką w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę ( ja odkładam na 2).
Po 2 godzinach dzielimy na pół, zagniatamy i znowu odkładamy, tym razem na 20 minut.
Z tego ciasta wyjdą 2 pizze o średnicy 40 cm, jedną można zamrozić.
Ciasto formujemy, jak chcemy.
Czosnek i zioła podgrzewamy lekko na oliwie, odrobinę solimy.
Smarujemy ciasto "miksturą", układamy plastry mozzarelli, dodajemy oliwki i wkładamy do rozgrzanego na maxa piekarnika na 10 minut.
Bona Apetita!
UWAGA!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Ciekawy w smaku sos do ryżu z nutką oliwkowej goryczki.