Ciasto na pizzę II
Wypróbowany i rewelacyjny przepis na ciasto na pizzę. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest na prawdę świetny. Warto spróbować.
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej masy, wymieszać z wodą, odstawić na 10 min. pod przykryciem.
2. Dodać sól, stopniowo mąkę i zagniatać. Pod koniec wlać olej.
3. Uformować kulę z ciasta, przysypać mąką i odstawić w cieple do wyrośnięcia.
4. Podrośnięte ciasto podzielić na części i rozwałkować na kształt blaszki.
5. Ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym do temperatury 1800C piekarniku.
6. Nałożyć dowolny farsz i piec około 15 - 20 min. w temperaturze do 2000C.
Takie podpieczone ciasto można również zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie, co pozwala oszczędzić czas. Można również przygotować je wcześniej (przed planowanym użyciem) i podpieczone przechować nawet 24 godziny, a później tylko obłożyć przygotowanym nadzieniem i do końca upiec. Możliwości jest wiele.