Grupa
Zapiekanka z mozzarellą i pomidorkami

Zapiekanka z mozzarellą i pomidorkami

Składniki:
40 dag schabu
2 bakłażany
30 dag mozzarelli do zapiekania
Garść pomidorków koktajlowych
Sól, pieprz, oliwa, ewentualnie białe wino
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Schab pokroić na cienkie plasterki, każdy plaster pokroić na dwa, trzy kawałki i lekko rozbić. Powinniśmy otrzymać malutkie kotleciki.

 

Posolić je, popieprzyć i podsmażyć na odrobinie oliwy.

 

Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy i ewentualnie białego wina dla zaostrzenia smaku. Plastry bakłażana i kawałki mięsa układać warstwami naprzemiennie, mięso jest już przyprawione, bakłażany można posypać odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu ułożyć warstwę sera mozzarella, a na niej odwrócone zaokrągleniem do góry połówki pomidorków koktajlowych.

 

Wstawić do średni nagrzanego piekarnika na około 40 minut.

 

Jeść od razu. W ten zapiekance łączy się mięsny konkret, śródziemnomorski charakter bakłażana i cudowna radość ciągnącej się mozzarelli. Pomidorki sprawiają, ze całość jest nie tylko wesoła, ale też bardziej świeża. Warto się skusić!

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Wykwintne i proste
Beata Pszczółka
Smak jak z najlepszej włoskiej restauracji
Index Food
Oryginalne danie, które zachwyci znajomych
Beata Pszczółka
Południowy charakter