Zapiekanka z mozzarellą i pomidorkami
Przygotowanie:
Schab pokroić na cienkie plasterki, każdy plaster pokroić na dwa, trzy kawałki i lekko rozbić. Powinniśmy otrzymać malutkie kotleciki.
Posolić je, popieprzyć i podsmażyć na odrobinie oliwy.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy i ewentualnie białego wina dla zaostrzenia smaku. Plastry bakłażana i kawałki mięsa układać warstwami naprzemiennie, mięso jest już przyprawione, bakłażany można posypać odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu ułożyć warstwę sera mozzarella, a na niej odwrócone zaokrągleniem do góry połówki pomidorków koktajlowych.
Wstawić do średni nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Jeść od razu. W ten zapiekance łączy się mięsny konkret, śródziemnomorski charakter bakłażana i cudowna radość ciągnącej się mozzarelli. Pomidorki sprawiają, ze całość jest nie tylko wesoła, ale też bardziej świeża. Warto się skusić!