Lazania z warzywami
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oliwie.
Dorzucić pokrojone w kostkę lub w grubsze plasterki bakłażan i cukinię. Chwilę smażyć, potem dodać passatę, doprawić wedle uznania i dusić przez kwadrans pod przykryciem, aby płyny nie odparowały.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym dno posmarować oliwą, a następnie układać warstwami: płat latanii, warstwa duszonych warzyw i warstwa sera. Układać do wyczerpania składników tak, aby na najwyższym poziomie był ser. Pilnować, by między warstwami był także płyn wytworzony podczas duszenia warzyw, nie tylko same warzywa.
Wstawić do piekarnika i piec przez czas podany na opakowaniu lazanii (najszybciej przyrządza się lazanię świeżą, można ją w wielu sklepach znaleźć w lodówkach obok makaronów typu fresco).
Jeśli chcesz przygotować to danie szybciej, można płaty lazanii wcześniej podgotować, a dopiero potem poprzekładać i wstawić do piekarnika na 20 minut, by wszystko się razem zapiekło.
Po wyjęciu z pieca można posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeść póki gorące, bo wtedy jest najlepsze, najbardziej aromatyczne.