Grupa
Risotto zielone

Risotto zielone

Składniki:
1 szkl. białego ryżu krótkoziarnistego,
3-4 szklanki wywaru z warzyw lub lekkiego bulionu,
50 dag szpinaku świeżego lub mrożonego,
1 duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
łyżeczka oregano,
sok i skórka otarta z cytryny,
sól, pieprz
łyżka oliwy,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
ok. 45 m
1
0

1. Szpinak umyś i dusić pod przykryciem we własnym sosie przez 5-6 minut na niewielkim ogniu, przestudzić, posiekać lub zmiksować.

2. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę, dodać łyżkę masła i umyty i osączony ryż.

3. Stale mieszając, smażyć 4-5 min., wlać szklankę wywaru i gotować aż ryż wchłonie płyn - mieszając aby się nie przypalił.

4. Dodać szpinak, orzechy, oregano i pozostały wywar. Przykryć i gotować ok. 20 min.

5. Wymieszać z masłem, sokiem i skórką z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem; zostawić na 5-7 min. na niewielkim ogniu aby ryż doszedł.

 

Bardzo ważne jest aby ta pierwsza część wywaru została wchłonięta przez ryż w całości. Jeśli zbyt szybko dolejemy pozostały wywar - ryż nie ugotuje się, będzie lekko twardy i risotto nie będzie zbyt smaczne. Zasada ta ma zastosowanie do każdego rodzaju risotta, jako że przepis podstawowy jest niezmienny.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Subtelny i wyrafinowany
Claudia Ruscello
Zasługuje na dokładkę!
Majka Puchalska
Zdrowe i smaczne
Beata Pszczółka
Pożywne, sycące, pyszne