Lazania pełnoziarnista ze szpinakiem
Przygotowanie:
Czosnek obrać, pokroić drobniutko i wrzucić na patelnie z oliwą na pół minuty.
Potem dorzucić szpinak i razem dusić pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi.
Posolić, popieprzyć, można dodać też ostrej papryki, jeśli ktoś lubi mocniejszy smak.
Nie odparowywać szpinaku, bo lazania będzie potrzebowała płynu.
Do naczynia żaroodpornego dodać oliwę i wino. Układać warstwami płaty lazanii, szpinak, szynkę, ser.
I znowu lazania, szpinak, ser.
Szynkę możemy układać od czasu do czasu, ciasto makaronowe, szpinak i ser za każdym razem.
Na górze powinien być ser.
Do tej lazanii nie jest dodawany sos beszamelowy, więc aby płaty ciasta nie wyschły podczas pieczenia, należy je dokładnie zakrywać wilgotnym szpinakiem.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 40-50 minut.
Jemy od razu, bo trudno się oprzeć tej propozycji.