Zapiekanka śródziemnomorska
Przygotowanie:
Najpierw przygotować mięso mielone. Wyjąć z opakowania, wrzucić do miski, dodać do niego jajko, kaszę mannę lub bułkę tartą dla zagęszczenia, sól, pieprz, obficie doprawić dowolnymi ziołami, wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę.
Nastawić wodę na makaron, posolić.
Z mięsa zrobić maleńkie kuleczki lub ruloniki, które potem pokroimy na kawałki wielkości mniej więcej 2 centrymetrów.
Wrzucić makaron do gotującej się wody, w tym czasie usmażyć kawałeczki mięsa mielonego.
Do dużego naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy i połowę kieliszka wina.
Wrzucić makaron ugotowany al dente (nie może być zbyt miękki, bo w piecu jeszcze dojdzie do siebie), usmażone kawałki mięsa, pokrojone w kostkę cukinię i bakłażan. Można zostawić układ warstwo, ale bardziej smakowicie wygląda ta zapiekanka, jeśli składniki przemiesza się ze sobą.
Na patelnię wlać wino i sok z cytryny, skórkę cytrynową i gorgonzolę. Rozmieszać, aby ser się rozpuścił i wchłonął pozostałe składniki. Kiedy powstanie kremowy sos, polać nim makaron, mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do piekarnika na mniej więcej pół godziny, do 40 minut.
Po tym czasie wyjąć i od razu nakładać na talerze.
Smak gwarantowany.