Grupa
Sos mięsny z oliwkami i parmezanem

Sos mięsny z oliwkami i parmezanem

Składniki:
400 g piersi z kurczaka
500 g pomidorów
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1/3 szkl. oleju roślinnego innego
1 kg cukinii
100 ml białego wytrawnego wina
100 g tartego parmezanu
po 10 szt. zielonych i czarnych oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
1 godz.
2
0

1. Piersi z kurczaka pokroić na ukos na centymetrowe plasterki i rozbić tłuczkiem przez folię.

2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

3. Cukinie obrać (jeśli jest taka potrzeba) i pokroić w kostkę.

4. Oliwki przekroić na pół.

5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i oliwę i usmażyć mięso z obu stron. Dodać cukinię, posolić i smażyć razem około 10 min.

6. Dodać pomidory i oliwki i smażyć nadal na odkrytej patelni, żeby potrawa nieco odparowała, ale nie więcej niż 15 min.

7. Podlać winem, chwilę razem przesmażyć.

8. Posypać tartym serem i ewentualnie natką pietruszki.

Powyższe danie dobrze smakuje z ryżem, ale można je podać również z dowolnym rodzajem pieczywa. Jeśli ktoś lubi smaki nieco bardziej ostre, można oprócz pieprzu dodać nieco ostrej papryki w proszku, uważając jednak, aby nie zdominowała smaku potrawy.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Rozgrzewający i pełen smaku
Majka Puchalska
Zdrowe i smaczne
Magdalena Tuła
Sycące danie podawane w czasie uroczystego wielkanocnego obiadu jako danie główne, po rosole z kluseczkami.
Magdalena Tuła
Pyszne danie na obiad lub gorącą kolację dające możliwość kreatywnego przygotowania w zależności od upodobań i zawartości lodówki.