Sos mięsny z oliwkami i parmezanem
1. Piersi z kurczaka pokroić na ukos na centymetrowe plasterki i rozbić tłuczkiem przez folię.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
3. Cukinie obrać (jeśli jest taka potrzeba) i pokroić w kostkę.
4. Oliwki przekroić na pół.
5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i oliwę i usmażyć mięso z obu stron. Dodać cukinię, posolić i smażyć razem około 10 min.
6. Dodać pomidory i oliwki i smażyć nadal na odkrytej patelni, żeby potrawa nieco odparowała, ale nie więcej niż 15 min.
7. Podlać winem, chwilę razem przesmażyć.
8. Posypać tartym serem i ewentualnie natką pietruszki.
Powyższe danie dobrze smakuje z ryżem, ale można je podać również z dowolnym rodzajem pieczywa. Jeśli ktoś lubi smaki nieco bardziej ostre, można oprócz pieprzu dodać nieco ostrej papryki w proszku, uważając jednak, aby nie zdominowała smaku potrawy.