Risotto z owocami morza
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i gałązkę selera naciowego. Podsmażyć.
Wrzucić ryż, podlać kilkoma łyżkami bulionu. Mieszając, poczekać, aż ryż lekko się zeszkli, a płyn odparuje. Dolać białe wino, zamieszać, odparować.
Następnie naprzemiennie dodawać po kilka łyżek bulionu i soku pomidorowego, pilnując, by ryż nie utopił się w płynie, ale też nie był za suchy. Kolejną porcję wlewamy wtedy, kiedy poprzednia zostanie prawie wchłonięta przez ryż. Za każdym razem przykrywamy patelnię pokrywką, aby płyn dostał się do ryżu, a nie na zewnątrz. I pilnujemy małego ognia, aby proces nie był zbyt szybki.
Kiedy ryż będzie jeszcze ciut twardy, ale niewiele mu będzie brakować do końca, wrzucamy owoce morza. Mieszamy, przykrywamy, pozwalamy potrawie połączyć smaki. Pod koniec doprawiamy.
Po mniej więcej pół godzinie risotto powinno być gotowe. Po zdjęciu z ognia można dodać jeszcze łyżkę masła, po wmieszaniu w ryż doda ono potrawie bardziej kremowej konsystencji.
Na talerzu posypać drobno pokrojoną pietruszką.
I smacznego.
KOMENTARZE:
weight loss pills that work
phentermine 37.5 without doctor's prescription
slimming pills
metformin weight loss