Kurczak balsamiczny z gorgonzolą
Przygotowanie:
Przygotowanie tego kurczaka jest bardzo proste, choć wymaga trochę czasu.
Najpierw sprawiamy pierś kurczaka, pozbawiamy błon i ewentualnych resztek kości.
Do średniej wielkości miseczki wlewamy crema di aceto balsamico.
Jeśli nie mamy cremy, można na patelnię wlać aceto balsamico i dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i odparować. Na patelni pozostanie slodkawa i bardziej gęsta wersja octu balsamicznego.
Włożyć pierś kurczaka do sosu i starannie obtoczyć, aby cały kurczak był otulony aromatyczny, ciemnym sosem.
Odstawiamy kurczaka do przegryzienia, najkrócej na godzinę, ale nie zaszkodzi nawet na całą noc.
Po wyjęciu kurczaka z zalewy, nacinamy pierś lekko ukośnie, tak aby zrobić szczeliny-kieszonki, ale nie przeciąć kurczaka.
Gorgonzolę kroimy na małe kawałki i wciskamy je w nacięcia w kurczaku.
Do naczynia żaroodpornego wlerwamy oliwę, wkładamy kurczaka nadzianego gorgonzolą i zostawiamy w piekarniku nie dłużej niż pół godziny (czas pieczenia zależy od wielkości piersi, ale nie wolno za długo, bo mięso wyschnie).
Wyjmujemy mięso, pozwalamy mu lekko ostygnąć i kroimy w plastry - poprzecznie tak, aby na plastrach widoczny był ślad gorgonzoli w kieszonkach.
Delikatne, lekko słodkawe, atrakcyjnie przyrumienione i z serową niespodzianką w środku. Warte spróbowania
Smacznego.