
Crespelle alla Fiorentina
Składniki:
Przygotowanie:
Robimy ciasto naleśnikowe - mieszamy składniki i odstawiamy na 30 minut. Ciasto musi być dość lejące.
Teraz rozmrażamy szpinak w rondlu.
Kiedy się rozmrozi przelewamy go zimną wodą, robimy kulkę i odsączamy.
Siekamy go, znowu robimy kulkę i odsączamy.
Mieszamy szpinak z ricottą, parmezanem i doprawiamy do smaku.
Sos - w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy trzepaczką.
Dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy.
Możemy dodać więcej mleka w zależności od gęstości beszamelu, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy parmezan i mieszamy.
Naleśniki smażymy albo na maśle klarowanym, albo na oleju rzepakowym.
Placki faszerujemi i zwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i posypujemy jeszcze parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Bona Apetita!
UWAGA!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:

BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Bona Apetita! Blog kulinarny
Tym razem zamknęłam pizzę bianca w pierogu, czyli w calzone.
Magdalena Tuła
Odnalazłam cudowne wiosenne zielone risotto przygotowane z młodymi liśćmi szpinaku. Polecam.