Crespelle alla Fiorentina
Składniki:
Przygotowanie:
Robimy ciasto naleśnikowe - mieszamy składniki i odstawiamy na 30 minut. Ciasto musi być dość lejące.
Teraz rozmrażamy szpinak w rondlu.
Kiedy się rozmrozi przelewamy go zimną wodą, robimy kulkę i odsączamy.
Siekamy go, znowu robimy kulkę i odsączamy.
Mieszamy szpinak z ricottą, parmezanem i doprawiamy do smaku.
Sos - w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy trzepaczką.
Dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy.
Możemy dodać więcej mleka w zależności od gęstości beszamelu, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy parmezan i mieszamy.
Naleśniki smażymy albo na maśle klarowanym, albo na oleju rzepakowym.
Placki faszerujemi i zwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i posypujemy jeszcze parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Bona Apetita!
UWAGA!
Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Jak zwykle przepyszne i niebywale proste danie, uszlachetnia mięso królicze.
Magdalena Tuła
Można powiedzieć - lasagne inaczej - ciekawie i pysznie...